Sayfalar

Eğitim Sistemi Söylentileri

7 Şubat 2015 Cumartesi yazildi.

   Aslında bazı şeyler aşikardır çok içine girmeseniz de bilirsiniz. Eğitim sistemi gibi konularda herkes konuşur. Evet herkesin bir fikri vardır bu doğru ama boş muhalefet eden insanlar ilerlemekten çok gerileme sebebidirler, ki bana kalırsa bir çoğunun amacı da zaten budur. 

"Okula başlamadan önce hevesli olan çocuklar okula gittikten sonra soğuyorsa eğitim sisteminde sıkıntı vardır." Çocukları takip ederseniz okula gitme döneminden önce yani okula gitmesine 1 sene kala gibi bir zamanda çocuklar okula gitmek ister. Lakin ne acıdır ki ortaokula geçtikten sonra özellikle bu çocukların yine hemen hemen hepsi (belki istisnalar vardır diye böyle söylüyorum) okulu sevmezler tatili dört gözle beklerler. Çocuklar ilk günlerde öğrendiklerini, yaşadıklarını paylaşmaya çalıştıklarını hepimiz görmüşüzdür aynı çocukları yine ortaokula geçtikten sonra yani 4-5 yıl sonrasıyla karşılaştırırsanız bu çocuklar okulda öğrendiklerini paylaşmaz artık paylaşamaz da bu gitgide azalır. Çünkü anlatılabilecek bilgiler azalır doğru orantılı olarak çocuğun ilgisi ve başarısı da.İşler karmaşıklaşmaya başlar sayılar ve harflerle başlayan okul hayatınız bir bakmışsınız nerelere gelmiş, toplama çıkarmayı öğrendim demek kolay ve o zamana göre güzelken yamuk problemlerinden bahsetmek kim ister daha da ileriye gidin karmaşık sayılardan, logaritmadan, trigonometriden veya türev integral denen işkencelerden (hafif bir tabir ile) kim bahsetmek ister(Avogadro vs. şeylerden hiç bahsetmedim bile). Ben de bir talebe olarak gördüklerim ve yaşadıklarımdan bahsediyorum burada. 
"Öğretilenler en büyük yanlışlardır aslında." 
Kullanmıyoruz, hangimiz sormadı hocam bunları nerede kullanacağız diye, bir matematik hocamız vardı sınavda diye cevap verirdi. 
"Birisine hayatında sınav hariç hiç kullanmayacağı bir bilgiyi öğretmeye çalışmanız onun iyiliği değildir." Bu bilgiyi öğretirken de hevesli olmasını beklemeyin. Bu hiç kimsenin hevesi olmayacak anlamına gelmez. Merak edebilir ona göre seçmeli ders sistemleriyle o dersi görebilir, tabi seçmeli ders sistemlerinin ilk önce düzgün seçilmesi icab eder, hatta ilk önce öğrenciler tarafından seçilmesi daha iyi olur kanısındayım. 
   "Her bilgi gerekli değildir." "Her bilgi de doğru değildir."
Bu ikisinin doğruluğu veya yanlışlığını insanlar hala tartışır ama gereksizdir, her bilgi her insana tabiki gereksizdir. Göz ameliyatının nasıl yapıldığı bir bilgiye dayanır bilgi üstünden işleme dökülür yani önce teoride sonra da pratikte olmak üzere iki adımı vardır. Bunlar bilgidir ama herkesin bu bilgilere ihtiyacı yoktur, mesela bir çiftçinin ne ihtiyacı vardır, yoktur tabi ki. Faydası olmayan her bilgi gereksizdir. Öğrenmemiz gereken ve bize faydası olan o kadar bilgi varken gereksiz şeyleri öğrenmek mantıksızdır. Bir de fotoğraftaki mevzu var, onu da siz düşünün. Araştırırsanız daha da güzel olur, size kolay gelsin. Vesselam...

0 yorum:

Fatih ÜNÜGÜR Güncel Blog Sitesi, Dini, Tarih, Webmaster, Futbol, Sağlık, Teknoloji, Dizi ve Film, Program, Eğlence, Oyun

Çeviri