Sayfalar

GÜN ORTASI HABERLERİ

30 Ağustos 2011 Salı yazildi.

                                     O bildiri artık yok!
Demokrasi için önemli bir adım daha atıldı. Tarihe 'e-muhtıra' olarak geçen 27 Nisan bildirisi dün Genelkurmay'ın sitesinden kaldırıldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunun yapıldığı günün gecesinde yayınlanan bildirinin 4 yıldır sitede tutulması tepkiyle karşılanıyordu. Güncelleme kapsamında, terörle mücadeleyle ilgili açıklamalar da siteden çıkarıldı. Duyuruları artık İçişleri Bakanlığı yapacak.
Genelkurmay Başkanı (Işık Koşaner) ve üç kuvvet komutanının, iki gün kala emekliliğini istediği Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) toplantısı, bazı sivilleşme adımlarının da başlangıcı oldu. İlk olarak YAŞ'ta daha önce başbakan ve Genelkurmay başkanının yan yana bulunduğu oturma düzeni değişti. Başbakan masanın ortasında tek başına yer aldı. Benzer bir adım MGK toplantıları için atıldı; asker ve sivil üyeler ayrı ayrı değil yan yana oturdu. Normalleşme için önemli bir değişiklik ise dün Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde hayata geçirildi. 'e-muhtıra' olarak nitelendirilen 27 Nisan bildirisi kaldırıldı. 2007'deki cumhurbaşkanlığı seçimine müdahale etmek için yayınlanan bildiri artık yok. Yapılan güncelleme sonrasında basın duyurusu ve açıklamaların süresi bir haftayla sınırlandırıldı.
Böylece 27 Nisan'daki açıklama da sitenin arşivinden, tarihin arşivine gönderilmiş oldu. Bununla birlikte terörle mücadeleye ilişkin açıklamalar da TSK sitesinden çıkarıldı. Yeni strateji ve koordinasyonun sivillere geçmesi üzerine artık terörle ilgili açıklamalar İçişleri Bakanlığı tarafından yapılacak. Türkiye, sivilleşme adımlarından bir diğerine ise bugün şahit olacak. Genelkurmay Başkanı'nın tebrikleri kabul ettiği 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başkomutan sıfatıyla ev sahipliği yapacak. Türkiye'de demokrasi tarihi açısından 27 Nisan bildirisi kırılma noktalarından biriydi. Tıpkı diğerlerinde olduğu gibi, 11. cumhurbaşkanlığı seçim sürecine de sancılı girildi. AK Partili birinin cumhurbaşkanı olması, bazı kesimler için istenebilecek en son şeydi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu 27 Nisan 2007'de yapıldı. Meclis tutanağına göre, 368 milletvekilinin katıldığı ilk turda AK Parti'nin adayı Abdullah Gül 357 oy alınca oylama ikinci tura kaldı. Seçimin olduğu günün gece yarısında Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde bir bildiri yayınlandı. Bildiride, son günlerde cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde öne çıkan sorunun, laikliğin tartışılması konusuna odaklanmış durumda olduğu anlatılıyordu: "Bu durum, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından endişe ile izlenmektedir. Unutulmamalıdır ki, Türk Silahlı Kuvvetleri bu tartışmalarda taraftır ve laikliğin kesin savunucusudur." 'Cumhuriyete sözde değil, özde bağlı olunması gerektiği' aktarılıyordu. Dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, ilerleyen yıllarda söz konusu bildiriyi bizzat kendisinin hazırladığını söyledi.
AK Parti hükümeti, Türkiye'nin merakla beklediği açıklamayı aynı gün yaptı. Dönemin hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, sert ifadeler kullandı. Genelkurmay açıklamasının 'hükümete karşı bir tutum' olarak algılandığını söyledi: "Kuşkusuz, demokratik düzende bunun düşünülmesi dahi yadırgatıcıdır. Başbakanlık'a bağlı bir kurum olan Genelkurmay'ın herhangi bir konuda hükümete karşı bir ifade kullanması düşünülemez. Genelkurmay, hükümetin emrinde, görevleri Anayasa ve ilgili yasalarla tayin edilmiş bir kurumdur."
Kamuoyunun büyük tepkisini çeken bildiriye tepkiler sert oldu. 'Bildiri' istenilen etkiyi yapmadı. Millet ise bildiriye cevabını sandıkta verdi. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde AK Parti oyların yaklaşık yüzde 47'sini alarak yine tek başına ve daha güçlü olarak iktidara geldi. Varlığı yıllardır tartışma konusu olan o bildiri, yaklaşık 4,5 yıl sonra Genelkurmay'ın internet sitesinden kaldırıldı. www.tsk.tr adresindeki güncelleme sonrasında basın duyurusu ve açıklamaları, internet sitesinde sadece son 7 gün içinde yayınlananları kapsar hale getirildi.
E-muhtıranın TSK'nın internet sitesinden kaldırılması, son dönemde yaşanan bir dizi gelişmenin devamı olarak nitelendiriliyor. İlk olarak Yüksek Askerî Şûra toplantılarında Başbakan Tayyip Erdoğan masanın başında yalnız oturmaya başladı. Daha önce Genelkurmay başkanı ve başbakan yan yana oturuyordu. Daha sonra Milli Güvenlik Kurulu toplantısında asker ve sivillerin ayrı ayrı oturduğu düzene son verildi. Asker ve siviller yan yana oturmaya başladı. Son olarak ise 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarında tebrikleri Başkomutan sıfatıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kabul edeceği bir düzenleme yapıldı.
Siteden kalkması yetmez, yazanlar cezalandırılmalı
Genelkurmay Başkanlığı'nın 27 Nisan e-muhtırasını resmi internet sitesinden kaldırması, siyaset dünyasında 'normalleşmenin gereği' olarak değerlendirildi. İşte siyasilerin görüşleri:
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik: Şimdiye kadar bu bildirinin Genelkurmay sitesinden kaldırılmamış olması büyük bir hataydı. Çoktan kaldırılmalıydı. Ancak gecikmeli olarak kaldırılmış olmasını da çok olumlu bir adım olarak değerlendiriyorum.

0 yorum:

Fatih ÜNÜGÜR Güncel Blog Sitesi, Dini, Tarih, Webmaster, Futbol, Sağlık, Teknoloji, Dizi ve Film, Program, Eğlence, Oyun

Çeviri